Autenticitet - Är du trygg nog att vara dig själv?

Autenticitet - Är du trygg nog att vara dig själv?

February 13, 20257 min read

Autenticitet tar bort de filter och masker vi bär för att passa in, de roller vi spelar för att undvika att göra andra obekväma.

Men vad betyder det egentligen att vara autentisk? Hur går vi från att ständigt anpassa oss efter yttre förväntningar till att leva fullt ut som den vi verkligen är? Och varför är det så svårt att vara autentisk, även när vi längtar efter det?

I det här inlägget utforskar jag vad autenticitet verkligen innebär, varför det är nyckeln till frihet och mening, samt hur ditt nervsystem spelar en avgörande roll i din förmåga att visa upp ditt sanna jag.

Fördelar med att leva autentiskt

När du lever autentiskt slutar du spela roller och känner mer inre trygghet, glädje och frihet. Du slutar förändra dig själv för att passa in och istället tillåter du dig att bli sedd och uppskattad för den du är.

Autenticitet kan förändra både ditt personliga och professionella liv. När du omfamnar ditt sanna jag och lever i enlighet med dina värderingar, skapar du:

 

Djupare relationer – Genom att dela din sanning drar du till dig människor som verkligen resonerar med dig.

Mindre stress och ångest – När du släpper fasader och lever i linje med din sanning, känner du dig lättare och friare.

Respekt och erkännande – Människor dras till din äkthet och känner förtroende för dig.

Ett liv som känns rätt – När du lever efter dina egna värderingar, istället för andras förväntningar, upplever du en känsla av inre tillfredsställelse och mening.

 

Och framför allt – du lever ditt liv, inte någon annans version av det.

 

Autenticitet skapar frihet

När du är autentisk är du fri. Fri från andras förväntningar, fri från behovet av att bevisa dig själv och fri från rädslan för att bli dömd. Du kan fatta beslut som är i linje med din sanning istället för att styras av yttre press.

 

Autenticitet läker

När du lever autentiskt kan ditt nervsystem slappna av. Du behöver inte längre hålla uppe fasader eller skydda dig själv från att bli avslöjad. Det är då djup läkning kan ske – både fysiskt, mentalt och själsligt. När du står i din sanning skapar det följdeffekter, som inspirerar andra att göra detsamma.

 

Vad autenticitet INTE är

Att vara autentisk betyder inte att vi alltid är trygga, självsäkra eller "färdiga" som människor. Det är en pågående process av att leva i linje med våra värderingar och vår sanning. Det finns dock många missuppfattningar om vad autenticitet innebär – här är några saker det inte handlar om:

 

Att alltid säga exakt vad man tycker – utan filter

Autenticitet betyder att vara ärlig, men också att vara medveten och empatisk. Det handlar inte om att uttrycka sig på ett sårande eller respektlöst sätt under täckmanteln "jag är bara ärlig".

 

Att alltid vara bekväm och nöjd med sig själv

Att vara autentisk betyder inte att vi aldrig tvivlar eller känner osäkerhet. Vi utvecklas hela tiden, och autenticitet handlar om att acceptera alla delar av sig själv – även de vi jobbar på.

 

 

Att gå sin egen väg – utan att bry sig om andra

Autenticitet betyder inte att strunta i andras känslor eller att alltid "köra sitt race" utan hänsyn. Man kan vara sann mot sig själv och samtidigt vara en omtänksam och närvarande person.

 

Att vara samma person hela tiden

Autenticitet handlar inte om att ha en statisk identitet. Vi förändras och växer genom livet. Att vara autentisk betyder att tillåta sig själv att utvecklas och förändras utan att känna att man sviker sitt "gamla jag".

 

Tecken på att du lever autentiskt: 

Du vågar vara ärlig med vad du känner och behöver..

…istället för att försöka vara någon du inte är för att bli accepterad. Du ändrar inte din åsikt för att passa in eller för att behaga andra. När du pratar om något viktigt, gör du det från hjärtat och med ärlighet.

 

Du sätter gränser och säger nej utan skuld

Autentiska människor säger inte ja bara för att vara till lags. De sätter gränser och prioriterar sin tid och energi på det som verkligen betyder något för dem.

 

Du jämför dig mindre med andra och litar mer på din egen väg

Du söker inte relationer där du måste spela en roll eller hålla upp en fasad. Du jämför dig inte med andras förväntningar eller yttre ideal. Istället omger du dig med människor som accepterar dig för den du är – och du ger dem samma frihet tillbaka.

 

Du följer din inre röst istället för att bara göra "det man borde"

Det är lätt att ha principer när de inte testas. En autentisk person står fast vid sina värderingar även när det kostar något – vare sig det handlar om att säga ifrån i en svår situation eller välja det rätta framför det enkla.

 

Du accepterar både dina styrkor och sårbarheter

Att vara autentisk innebär att våga visa både styrkor och svagheter. Du försöker inte upprätthålla en perfekt fasad utan låter människor se även dina sårbara sidor. Det handlar om att vara öppen för att lära och växa. Du vågar lyssna, omvärdera och erkänna misstag.

 

Du behöver inte ständig bekräftelse utifrån

Självklart är det skönt att få uppskattning, men en autentisk person bygger sitt egenvärde på inre övertygelse snarare än på andras godkännande. Du behöver inte konstant distraheras eller söka yttre stimuli. Du är trygg i dig själv och kan reflektera över vem du är, vad du vill och vad som är viktigt för dig.

 

  

Därför är autenticitet svårt – det handlar inte om mod, utan om trygghet

Att vara autentisk handlar inte om att försöka hårdare. Det handlar om att känna sig trygg i sin egen kropp, sitt eget sinne och sin egen själ.

Om du någon gång har känt dig osäker, vilsen eller ur balans – betyder det inte att något är fel på dig. Du är bara mänsklig. Men här är det viktiga: Det som hindrar dig från att uttrycka ditt mest autentiska jag är kanske inte vad du tror.

 

Det är inte en brist på motivation.

Det är inte en brist på självförtroende.

Det är ditt nervsystem.

 

 

Hur ditt nervsystem påverkar din autenticitet 

När ditt nervsystem är i obalans – när du ständigt hanterar stress, ångest och överväldigande känslor – är det nästan omöjligt att känna sig trygg nog att visa sitt sanna jag.

Ditt nervsystem kan inte skilja på en pressad deadline och en verklig livshotande fara. För båda situationerna innebär stress och en upplevelse av hot. Och när nervsystemet känner av ett hot går det in i "överlevnadsläge" där allt handlar om att skydda, försvara och överleva. 

När det händer börjar dina tankar rusar, dina känslor blir överväldigande, och din förmåga att vara närvarande, lugn och autentisk försvinner.

Du vet att du inte är i en farlig situation. Det är ditt nervsystem som inte lärt sig att det är tryggt att vara dig själv.

 

 

Hur du skapar trygghet för att kunna vara autentisk

Det stora misstaget många gör är att tro att autenticitet handlar om att "bara bestämma sig" för att vara sig själv. Men utan inre trygghet blir det väldigt svårt.

Det är här nervsystemreglering kommer in. Genom att lära dig att lugna ditt nervsystem skapar du den inre trygghet du behöver för att våga vara ditt sanna jag – oavsett om du är med din partner, på jobbet eller ensam med dina tankar.

 

När du känner dig trygg, flödar autenticitet naturligt

Autenticitet handlar inte om att försöka vara modig. Det handlar om att känna sig trygg nog att vara sig själv.

 

Och när du gör det?

Relationer förbättras.

Ditt arbete känns mer meningsfullt.

Du dras till människor och möjligheter som är i linje med din sanning.

Livet börjar "falla på plats".

Back to Blog