"Det är en utmaning att bygga motståndskraft, framförallt i en värld som är snabb och stundtals överväldigande.
Vi kan inte stänga av världen när den blir överväldigande, så istället behöver vi verktyg för att bearbeta allt på ett för oss tryggt sätt."
Forskning visar att emotionell motståndskraft inte är en medfödd egenskap utan något vi kan träna upp. Genom att öka vår självkännedom, bearbeta känslor på ett konstruktivt sätt och jobba med acceptans så kan vi stärka vår motståndskraft.
Emotionell motståndskraft skapar ett inre trygghetssystem som hjälper oss att hålla oss fokuserade och harmoniska, även när livet blir svårt. Att utveckla emotionell motståndskraft kan också minska risken för utmattning, ångest och depression, då vi lär oss att möta våra känslor istället för att undvika dem.
Med ökad motståndskraft blir vi bättre på att sätta gränser, säga nej när vi behöver och prioritera vår egen hälsa. Emotionell motståndskraft är därför en viktig komponent för ett hållbart, harmoniskt och meningsfullt liv.
VAD ÄR EMOTIONELL MOTSTÅNDSKRAFT?
Emotionell motståndskraft, är förmågan att återhämta sig efter svåra upplevelser och hantera stressiga eller utmanande situationer utan att fastna i negativa tankemönster. Denna egenskap innebär att vi kan hantera svåra känslor, men också att vi kan växa och utvecklas genom motgångar. Personer med stark emotionell motståndskraft har förmågan att behålla sitt lugn i pressade situationer och är ofta bättre rustade att hantera förändringar.
Att inte stanna kvar utan återgå både mentalt och emotionellt till det tillstånd innan den stressiga situationen.
Att hitta sätt att kunna hantera situationen
Att ha verktyg för att hantera känslorna och tankarna som uppstår kring det som händer
Att kunna lära och växa efter emotionella eller stressiga situationer.
Det handlar inte om att undvika negativa känslor eller om att "härda sig" i den meningen att vi ignorerar våra känslor.
Att vara motståndskraftig betyder inte heller att vi måste glömma bort eller förtränga de svåra upplevelserna eller att förändra den du är.
Självmedkänsla
Att ha medkänsla mot sig själv och acceptans är det första steget. Ju mer medveten och accepterande du är mot dig själv, desto lättare kommer du att kunna hantera de utmaningar som kommer i ditt liv.
Lev i linje med dina värderingar
Att leva i linje med sina värderingar innebär att dina handlingar, tankar och känslor speglar de principer och ideal som du värderar mest.
När du agerar i linje med dina värderingar, upplever du en känsla av harmoni och tillfredsställelse. Men när det finns en missmatch mellan vad du värderar och hur du lever, kan det skapa en djup inre konflikt som ofta leder till stress och utmattning.
Sluta göra motstånd
Acceptera saker för vad de är och människor som de är.
Acceptera att allt inte blir som du har tänkt. Det är okej.
Att göra motstånd till saker som man inte kan påverka leder alltid till misslyckande.
Ta hand om dig själv
Superviktig för att bygga emotionell motståndskraft. Vi behöver tid för att återhämta oss från känslomässig överbelastning och ta pauser, meditera eller bara njuta av stillhet.
Alla former av vila och energipåfyllnad som sömn, leka/ha roligt, slötid, tystnad, reflektionstid, ställtid.
Var rädd om din återhämtning.